كتابخانة شادروان دكتر غلامحسين يوسفي (قطب علمي فردوسي شناسي)
شادروان دكتر غلامحسين يوسفي بنيان گذار و استاد پيشين گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه فردوسي مشهد در زمان حيات خود به پيشرفت و گسترش اين گروه علاقة زيادي داشت و براي راه اندازي دوره هاي مختلف تحصيلات تكميلي تا مقطع دكترا كوشش هاي فراواني كرد. از اين رو بعد از درگذشت آن استاد روان شاد خانوادة محترم ايشان در ادامة همين روش كتابخانة تخصصي وي را با قفسه هاي چوبي و امكانات ديگر برگروه زبان وادبيات فارسي وقف و روح استاد را شا د كردند.
اين كتابخانه روز هفدهم آذرماه 1381 با حضور مسئولان دانشكده و خانوادة ايشان درسالني به مساحت تقريبي 120 متر مربع واقع در ساختمان جديد دانشكده، رسماً گشايش يافت.
هم اكنون با حدود 5 هزار جلد كتاب نفيس مرجع شامل: مجلات ادبي، دايره المعارفهاي ايراني و خارجي و منابع تاريخ ادب و فرهنگ ايران به زبانهاي فارسي، عربي، انگليسي، فرانسه و آلماني به عنوان كتابخانة تخصصي قطب علمي فردوسي شناسي و ادبيات خراسان در اختيار استادان، دانشجويان دوره هاي تخصصي زبان و ادبيات فارسي و عامة محققان قرار دارد.
اين كتابخانه، كه بعدها مجموعة وقفي شادروان احمد گلچين معاني هم بر آن افزوده شد، تنها نه يك كتابخانه به معناي متعارف آن، بلكه يك مركز جنب و جوش علمي و ادبي به معناي واقعي كلمه محسوب مي شود. از چندين سال پيش همه روزه برنامه ها و فعاليتهاي ادبي و فرهنگي متعددي در اين كتابخانه برگزار مي شود.
اين برنامه ها يا متغير و گه گاهي هستند مانند ميزگردهاي علمي، نمايش فيلم، برگزاري جلسات دفاع از پايان نامه ها و رساله ها، ديدار با دانشمندان داخلي و خارجي و ...، يا برنامه هاي ثابت هفتگي كه عموماً در طول سال تحصيلي همه روزه عصرها به طور منظم به شرح زير برگزار مي شود:
شنبه ها: جلسات متون تخصصي( ذخيرة خوارزمشاهي)
يكشنبه ها: شاهنامه خواني
دوشنبه ها: بيهقي خواني/ اسرارالتوحيد خواني
سه شنبه ها: مثنوي خواني
چهارشنبه ها: ادبيات پيش از اسلام
چهارشنبه ها: از ساعت 12 تا 13 ميزگردهاي نقد ادبي و بحثهاي آزاد
در كلية اين جلسات ورود براي عموم آزاد است و علاوه بر قرائت و شرح و تفسير متون بحثهاي آزاد و گفتگوهاس علمي هم از سوي حاضران صورت مي گيرد.
امكانات كتابخانه:
اين كتابخانه با فضاي وسيع و صندليهاي راحت چرخان كه به سيستم صوتي مركزي مجهز است، به صورت باز در اختيار مطالعه كنندگان قرار مي گيرد. امكانات ويدئو پروجكشن، چاپگر، اسكنر، تكثير و كپي رايگان نيز دركتابخانه مستقر است.
5 دستگاه رايانه با سرعت بالا و امكان دسترسي به بسياري از پايگاه هاي اطلاع رساني در اتاق مجاور نصب شده و محيط مناسبي را براي دانشجويان و همكاران فراهم كرده است.
همه ساله از بودجة مخصوص قطب علمي كتاب هاي مرجع و دانشنامه ها براي كتابخانه تهيه مي شود.
تعدادي مجلة ادبي و فرهنگي نيز به طور مرتب به كتابخانه مي رسد. كتابهاي جديد و بخصوص تازه ترين تأليفات همكاران در ويترينهاي مخصوص جلو كتابخانه براي مدتي به نمايش گذاشته مي شود.
اين كتابخانه به طور تمام وقت، يكسره از 7 صبح تا 7 بعد از ظهر در طول سال- حتي تعطيلات تابستان- باز است و دو كتابدار به صورت نوبتي صبح و بعد از ظهر با ارائة خدمات به مراجعه كنندگان اداي وظيفه مي كنند و به اين ترتيب محيط مناسبي براي پرورش استعدادهاي پژوهشي پژوهشگران جوان و به ويژه دانشجويان دوره هاي تخصصي زبان وادبيات فارسي ايجادكرده است.
يادداشت هاي استاد يوسفي، نسخه هاي عكسي، و پيش نويس برخي از آثار استاد در فايلهاي مخصوصي نگه داري مي شود و براي محققان قابل دست يابي است. ويترين مخصوصي نيز به ارائة دورة آثار استاد يوسفي اختصاص يافته است.
برخي از كتابها و مجلات نفيس و كمياب اين كتابخانه عبارت است از: دورة مجله هاي: يادگار، يغما، سخن، راهنماي كتاب، دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه فردوسي، مجلداتي از دانشنامة ايرانيكا و دايره المعاف اسلامي به زبان انگليسي و...