از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

دین زردشتی دینی است که در سراسر تاریخ سه‌هزار سالۀ خود، یک دین واحد نبوده و همیشه دستخوش تغییر و تحول بوده‌است. این تغییرات پیوسته یکی از دشواری‌های پژوهشگر تاریخ دینی است. اما پژوهشگران، دین زردشتی را صرفاً آن‌گونه که در متن‌های این دین یا درون مرزهای ایران امروز بازتاب داشته و با تکیه بر دانش خود که محدود به یکی از حوزه‌های دین، زبان‌شناسی، باستان‌شناسی، هنر، تاریخ بوده را مورد بررسی قرار داده و معرفی کرده‌اند.


جنی رز از استادان یکی از دانشگاه‌های آمریکا و صاحب چند پژوهش دربارۀ زردشت و دین او است، او در این کتاب، با بهره‌گیری از منابع دست اول و دستاوردهای مهم دیگر پژوهشگران در زمینه‌های مختلف، گزارشی از برداشت‌های گوناگون درزمانی و هم‌زمانی از دین زردشتی و مسائل فراروی پیروانش به دست می‌دهد که اکنون در گستره‌ای فراتر از جغرافیای زادبومش، آتش آن را روشن و فروزان نگاه داشته‌اند‌.

این اثر شامل یک دیباچه‌، نه فصل و یک پیوست می‌باشد که عناوین آن عبارتند از: دیباچه‌ای بر دین زردشتی، فصل یکم: زردشتیان؛ اکنون و گذشته، فصل دوم: ایرانیان باستان؛ راست‌گویان و پردیس‌سازان، فصل سوم: دین زردشتی از سلوکیه تا سیستان؛ دوره‌ی اشکانی، فصل چهارم: ایرانشهر؛ کانون ساسانی جهان، فصل پنجم: زردشتیان آسیای مرکزی، فصل ششم: گبرمحله؛ زردشتیان در ایران اسلامی، فصل هفتم: پارسیپانو؛ دین زردشتی در هند، فصل هشتم: زردشتیان اینک؛ بازنگری، فصل نهم: زردشت؛ اکنون و گذشته.

دیباچه‌ای بر دین زردشتی، اثر جنی رز و ترجمۀ عسکر بهرامی‌ در قطع رقعی، جلد شومیز و در 361 صفحه در زمستان 1400 توسط نشر چشمه منتشر شد.

گزارش: نیره حسین‌زاده