از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

دومین نشست از سلسله نشست‌های حماسه‌های قومی و منطقه‌ای با موضوع حماسه‌های بلوچی در روز سه شنبه ۲۶ بهمن ۱۴۰۰ از ساعت ۱۸ در صفحۀ اینستاگرام قطب علمی فردوسی و شاهنامه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. دبیر این نشست دکتر جلال‌الدین گرگیج و مهمان آن دکتر عبدالغفور جهاندیده، عضو هیأت علمی دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار بود.

در ابتدای نشست دکتر گرگیج به جایگاه قوم بلوچ در شاهنامه و حماسه‌های ملی و نام اماکن و اقوام بلوچ در ادبیات اشاره کرد و گفت برخی نشانه‌های دستوری زبان کهن همچنان در زبان امروزه اقوام بلوچ مورد استفاده است.


در ادامۀ نشست دکتر جهاندیده از ویژگی‌های قوم بلوچ در حماسه‌سرایی، روایت و جنگاوری گفت که در ذات آنها بوده و منجر به خلق حماسه‌های بلوچی شده است. دکتر جهاندیده از ویژگی‌های شعر بلوچی نیز نکاتی را ارائه داد و گفت: شعر بلوچی سند تاریخی این قوم است. از دیگر مباحث مطرح‌شده در این نشست می‌توان به ویژگی‌های فرهنگی قوم بلوچ، ویژگی‌های شعر و حماسه‌های بلوچی، موضوعات حماسه‌های بلوچ و ... اشاره کرد. جهاندیده از ویژگی‌ها، مضامین مشترک و شباهت‌های پهلوانان و وقایع مشترک در حماسه‌های بلوچی و شاهنامه و تأثيرپذيری از یکدیگر نیز سخنانی گفت.

از نکات جالب توجه این نشست، لباس بلوچی دکتر گرگیج و خواندن اشعاری به زبان بلوچی بود که دکتر جهاندیده نیز چند بیتی به‌عنوان مثال از حماسه‌های بلوچی قرائت کرد. در پایان نشست دکتر گرگیج سوالاتی را مطرح کرد که دکتر جهاندیده پاسخ داد و نشست با ابیاتی در وصف قوم بلوچ پایان یافت.

گزارش: نیره حسین‌زاده