جلسۀ دفاع از رسالۀ دکتری یوسف بینا با موضوع «بررسی تطبیقی اندیشۀ سیاسی در مدینۀ فاضله فارابی و شاهنامۀ فردوسی» در ساعت 19 روز یکشنبه 9 آبان 1400 در محیط اسکایب برگزار شد. در این جلسه، دکتر عبدالله رادمرد (استاد راهنما)، دکتر محمد جعفر یاحقی، دکتر مهدی نجف زاده (استادان مشاور)، دکتر ابوالقاسم قوام، دکتر محمد تقوی (استادان داور داخلی)، دکتر مرتضی منشادی (استاد داور مدعو) و دکتر مهدخت پورخالقی چتررودی (نمایندۀ تحصیلات تکمیلی)، حضور داشتند.
یوسف بینا در این رساله به بررسی اندیشۀ سیاسی حاکم در دو اثر مدینۀ فاضلۀ فارابی و شاهنامۀ فردوسی پرداخته و در سخنان خود به اندیشۀ سیاسی فارابی که تحت تاثیر اندیشۀ سیاسی ایران باستان است و از خداینامهها به او رسیده، اشاره کرد و افزود شعر همیشه محمل اندیشه بوده است و در ادبیات فارسی آثاری چون شاهنامۀ فردوسی، بوستان سعدی، مثنوی مولوی و آثاری از این دست را نمیتوان تنها شعر گفت زیرا اندیشههای ایرانیان در خود گنجاندهاست. بینا ادامه داد رویکرد پژوهش ادبیات تطبیقی است در ارتباط با دیگر رشتهها از جمله فلسفه است. نتیجۀ بررسی تطبیقی این دو اثر آرمانشهر مشترک سیاسی است.
پس از ارائۀ خطابۀ آقای بینا استادان داور به ترتیب دکتر قوام، دکتر تقوی و دکتر منشادی با برشمردن نکات مثبت رساله و سپس نقد و بررسی آن سوالاتی را مطرح کردند که آقای بینا به سوالات داوران پاسخ دادند، دکتر قوام اهمیت این رساله را در بررسی بینارشتهای و تطبیق و مقایسۀ دو اثر ادبی و فلسفی دانستند که خوانشی جدید از دو اثر را به دست میدهد. دکتر منشادی در بررسی رساله به منابع اصلی مشاهده شده توسط آقای بینا و استناد دقیق به منابع اشاره کردند که از نکات مثبت رساله بود. در ادامۀ جلسه استادان مشاور و راهنما نیز سخنانی در مورد رساله ارائه دادند. در پایان جلسه، یوسف بینا با درجۀ بسیار خوب از رسالۀ خود دفاع کردند و موفق به دریافت دکتری زبان و ادبیات فارسی شدند.
گزارش: نیره حسینزاده