از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

جلسه‌ای با محوریت شاهنامۀ فردوسی و نظریۀ بازی‌ها در تاریخ 21 اردیبهشت‌ماه 1400 به همت قطب علمی فردوسی و شاهنامه دانشگاه فردوسی مشهد برگزار گردید.


محمد بیانی، دبیر این نشست، ضمن خوش‌آمدگویی به مهمانان، مقدم سخنران این نشست، دکتر مجید اسحاقی گرجی را گرامی داشت. سپس دکتر مجید اسحاقی، استاد گروه ریاضی دانشگاه سمنان و استاد وابسته پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی، ابتدا توضیحاتی در خصوص تاریخچۀ نظریۀ بازی‌ها ارائه کرد. وی این نظریه را به عنوان رنسانسی در علم دانست که در تمام رشته‌هایی از قبیل علوم سیاسی، امور بین‌الملل، اقتصاد، زیست‌شناسی، حقوق، ادبیات و ... قابل استفاده است. دکتر اسحاقی با اشاره به اینکه این نظریه فقط با اعداد سرو کار ندارد، آن را یک نظریۀ کاملا معنایی دانست که با مفهوم ارتباط دارد. وی وجه مشترک نظریۀ بازی‌ها و ادبیات را در مدل‌سازی رفتار انسان‌ها بیان کرد که هم این نظریه و هم ادبیات می‌تواند به تربیت نسل‌های آینده کمک کند. همچنین نظریۀ بازی‌ها نیاز به مثال دارد و این مثال‌ها را می‌توان در ادبیات یافت.

دکتر اسحاقی شاهنامۀ فردوسی را نمونۀ بسیار خوبی دانست که به کمک این نظریۀ بازی‌ها می‌توان داستان‌هایش را تحلیل کرد. وی داستان‌های رستم و سهراب، ایرج و برادران، سیاوش و سودابه، بیژن و منیژه و کاوه و فریدون را با توجه به نظریة بازی‌ها بررسی کرد و نتایج حاصل از این بازی‌ها و شرایط شخصیت‌های داستان ‌ها یکسان درآمده و ریشۀ داستان هم یکی است. وی با اشاره به کاربرد نظریة بازی‌ها در این داستان‌های آموزندۀ شاهنامه در پایان ابراز امیدواری کرد تا با کمک متخصصان و پژوهشگران حوزۀ ادبیات بتوان اطلاعات این داستان‌ها را استخراج و با کمک این نظریه مدل صحیح را انتخاب کرد.

در پایان دکتر اسحاقی به سؤالات مطرح شده پاسخ داد. محمد بیانی ضمن تشکر از دکتر اسحاقی ابراز امیدواری کرد این‌گونه پژوهش‌ها بابی برای پویایی علم و همکاری بیشتر میان رشته‌های مختلف بشود.

گزارش: زهرا شریعت‌پناه