شهر طوس، قدمتی دیرینه دارد و آرامگاه و زادگاه بسیاری از مشاهیر فرهنگ و ادب است. آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی از جملۀ آنهاست. این شهر تاریخی و ۳۶۰ هکتاری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و پروندۀ ثبت جهانی آن در حال آماده سازی است.
ایرنا نوشت: گرچه فردوسی در طول یک قرن گذشته مورد توجه ویژه قرار گرفت و برای او آرامگاهی درخور شأن ساخته شد اما شهر تاریخی طوس کمتر مورد توجه قرار گرفت و حتی در اوایل انقلاب برخی قصد تخریب آرامگاه فردوسی را داشتند که با پیام رهبر معظم انقلاب در آن روزها حرمت فردوسی حفظ شد و اگرچه همواره فردوسی مورد تکریم قرار میگرفت اما برای حفظ و احیای شهر تاریخی طوس کار چندانی نشده بود تا اینکه صبحگاه روز ۱۹ تیر ۱۳۷۵ رهبر معظم انقلاب اسلامی از طوس بازدید کرده و در نوشتهای بر ضرورت تلاش بیشتر دولت برای آبادانی طوس تأکید کردند.
۲۹ آذرماه سال جاری با سفر وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از دو پروژۀ مهم مرمتی در حوزۀ میراث فرهنگی در مشهد رونمایی شد که یکی از این دو در حوزۀ شهر تاریخی طوس بود که به گفتۀ علیاصغر مونسان نشان از توجه ویژه دولت به این منطقه تاریخی و آرامگاه شاعر حماسهسرای ایرانی حکیم ابوالقاسم فردوسی است. مونسان گفت: ثبت شهر تاریخی طوس و آرامگاه فردوسی در فهرست جهانی یکی از خواستهها و انتظارات بهحق است که با توجه به محدودیت و امکان ثبت جهانی سالانه یک اثر از هر کشور، پرونده ثبت جهانی طوس در حال تهیه و تدوین است و امیدواریم در سالهای آینده و نزدیک شاهد ثبت طوس در فهرست آثار جهانی باشیم. وی افزود: ساخت هشت مجسمه مربوط به داستانهای شاهنامه توسط هنرمندان و نصب آن در محدوده طوس شایستۀ قدردانی است.
در راستای این اقدامات، تعدادی مجسمه از شخصیتهای شاهنامه نیز ساخته و در مکانهای مختلف نصب شد که علی ریاضی، رییس کمیسیون ویژه توسعه و بهسازی توس شورای اسلامی شهر مشهد در این مورد گفت: به همین منظور اردیبهشتماه سال ۹۸ دو مجسمۀ «رستم و رخش» در سهراه شاهنامه و مجسمۀ «رستم و اژدها» در میدان هفتخان نصب شد. علی ریاضی افزود: همچنین پس از ساماندهی و بازپیرایی جلوخان آرامگاه فردوسی ساخت و نصب هشت مجسمه دیگر از شخصیتهای شاهنامه در دستور کار قرار گرفت که از این میان سه مجسمۀ «رستم و اسفندیار»، «آرش» و «دقیقی توسی» ساخته و اکنون در جلوخان نصب شده است. وی با بیان اینکه مجسمۀ «رستم و اکوان دیو» نیز ساخته شده و تا آخر آذر ماه در جلوخان فردوسی نصب خواهد شد، ادامه داد: مجسمۀ «رستم و سهراب» نیز اکنون مراحل ساخت را میگذراند و سه مجسمۀ تهمینه، سیاوش و سام نریمان نیز با اعلام فراخوان در مرحله طراحی هستند.
با توجه به اینکه طی یک سال گذشته ۶ پروژۀ عمرانی و مطالعاتی در شهرتاریخی طوس و آرامگاه فردوسی اجرا شده است و شهرداری مشهد مجری ۶ پروژه با اعتباری بالغ بر۳۷۰ میلیارد ریال در این محدوده است، مکرمیفر گفت: اجرای جلوخان آرامگاه فروسی، عملیات ساخت و مرمت عمارت چهار برجه، نوسازی مسیر آرامگاه تا کهندژ و انجام مطالعات پردیس طوس از جمله این پروژههاست و تصریح کرد: عملیات مرمت برج و باروی شهر تاریخی طوس و نوسازی و تجهیز تأسیسات داخلی آرامگاه فردوسی با هزینۀ ۱۶۰ میلیارد ریال از سوی این اداره کل در این منطقه اجرا شده و در مجموع ۵۳۰ میلیارد ریال در زمینۀ اجرای پروژههای محدوده آرامگاه فردوسی و شهرتاریخی طوس هزینه شده است.
به نقل از ایرنا
تهیه: نیره حسینزاده