از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

اجلاس مجازی بین‌الدول میراث فرهنگی ناملموس از روز دوشنبه 24 آذر تا 29 آذر به میزبانی جامائیکا به صورت مجازی برگزار شد. در روز سوم این اجلاس بین‌المللی، هنر نگارگری ایرانی (مینیاتور) به طور مشترک بین کشورهای ترکیه، جمهوری آذربایجان و ازبکستان بررسی شد و به ثبت جهانی رسید.


محمدحسن طالبیان، معاون میراث ‌فرهنگی کشور در حاشیۀ برگزاری این اجلاس مجازی گفت: «ثبت یک هنر خاص برای یک کشور، جایگاه نیاکان مردمان آن کشور را برجسته کرده و نوعی واکنش عاطفی را نسبت به میراث ‌فرهنگی و هنری ایجاد خواهد کرد.»

طالبیان این هنر را نوع خاصی از نقاشی عنوان کرد که بر اساس ویژگی‌های فرهنگی، ادبی و الزامات مبتنی بر مواد اولیه از قبیل طلا، نقره، شنگرف و لاجورد و نوع نگاه به جهان، طبیعت و تفسیر آن، در جوامع سنتی شکوفا شده و تا به امروز باقی مانده است.

در روز چهارم این اجلاس، پنجشنبه 27 آذر نیز سه پروندۀ «مراسم زیارت کلیسای تادئوس» به‌‌صورت مشترک با ارمنستان، «جشن مهرگان» به ‌صورت مشترک با تاجیکستان و «هنر ساختن و نواختن عود» به ‌صورت مشترک با سوریه مورد بررسی اعضای کمیته قرار گرفت.


مونسان تصریح کرد، وزارت میراث فرهنگی امسال موفق شد دو موضوع دیگر در میراث ناملموس به ثبت جهانی برساند که یکی «هنر نگارگری یا مینیاتور» و دومی «آئین زیارتی کلیسای تادئوس مقدس (قره کلیسا)» بوده که برای هموطنان ارمنی حائز اهمیت است. وی همچنین افزود: «جشن مهرگان» یکی دیگر از میراث ناملموس ایران است که برای سال آینده به ثبت جهانی می‌رسد.

به نقل از ایران‌پرس

نیره حسین‌زاده