از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

جشنوارۀ کتاب سال دانشجویی امسال، آخرین تصحیح کتاب «زاد آخرت» اثر ابوحامد محمد غزالی را که توسط دکتر سلمان ساکت و ملیحه گزی مارشک انجام گرفته بود، شایستۀ تقدیر دانست. این تصحیح، پایان‌نامۀ کارشناسی‌ارشد ملیحه گزی مارشک در سال ۱۳۹۵ و حاصل کوشش چند سالۀ وی و دکتر سلمان ساکت است که در این همکاری، استاد راهنمای ایشان بوده‌‌‌اند.


پیش از این تصحیح، کتاب «زاد آخرت» دو مرتبه در قرن سیزده هجری قمری در هندوستان، به صورت چاپ سنگی به طبع رسیده بود. همچنین مراد اورنگ در سال ۱۳۵۲ شمسی اقدام به تصحیح آن براساس یک تک نسخه کرده بود. مصححان که ضرورت تصحیحی مجدد را احساس می‌‌کردند، براساس پنج نسخۀ کتابخانۀ ملی پاریس (نسخۀ اساس)، کتابخانۀ ایاصوفیا، مجلس شورای اسلامی، علامه طباطبایی، آستان حضرت معصومه و نسخۀ دومی از مجلس شورای اسلامی اقدام به تصحیح آن نمودند.

کتاب «زاد آخرت» در حوزۀ فقه نوشته شده و از آثار اواخر عمر غزالی است. در واقع این اثر ترجمه‌ای است از کتاب «بدایه‌‌الهدایه» مؤلف؛ که البته بعضی بخش‌ها از متن عربی کاسته شده و برخی مطالب به متن فارسی افزوده گشته است. مآخذ این اثر با «کیمیای سعادت» و «احیاء علوم‌الدین» مشترک است. مصححان مقدمه‌ای به شیوۀ مرسوم نوشته‌‌اند که اطلاعات جامعی در اختیار مخاطب قرار می‌‌‌دهد. این تصحیح در سال ۱۳۹۸ توسط انتشارات ادبیات با تیراژ ۳۰۰ مجلد روانۀ بازار شد.

گزارش: هما شفق