از سخن‌های دیرینه: هنر جوی و با مرد دانا نشین/ چو خواهی که یابی ز بخت آفرین

 

 

 

 

جلسة دفاع از رسالة دکتری صالحه غضنفری با عنوان «معرفی چهارچوب ارزیابی خوانایی متن‌های فارسی برای غیرفارسی‌زبانان بر پایة ویژگی‌های زبانی و ادبی شاهنامه» ساعت 18 روز سه‌شنبه 29 مهر 1399 با حضور دکتر محمد‌جعفر یاحقی (استاد راهنما)، دکتر رضا پیش‌قدم و دکتر شیما ابراهیمی (استادان مشاور)، دکتر محمد‌جواد مهدوی و دکتر احسان قبول (استادان داور داخلی)، دکتر محمود بختیاری (استاد داور مدعو) و دکتر زهرا اختیاری (نمایندة تحصیلات تکمیلی) در هماگفت (تالار نشست‌هاي مجازي گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه فردوسي مشهد) برگزار شد.


در آغاز جلسه صالحه غضنفری در ضمن ارائة خطابه به دلایل نگارش رساله و نتایج پژوهش خود اشاره کرد: «این رساله با توجه به اهمیت و اثرگذاری شاهنامة فردوسی در حفظ و گسترش زبان فارسی و با استناد به رویکردهای نوین آموزشی از جمله رویکردهای ارتباطی نوشته شده است و در پی دست‌یابی به چهارچوبی برای تدوین محتوای مناسب برای مهارت خواندن و ارزیابی سطح خوانایی متن‌های آموزشی زبان فارسی برای غیرفارسی‌زبانان است. گروه‌های شرکت‌کننده با روش نمونه‌گیری در دسترس، از بین زبان‌آموزان مرد و زن بزرگسال سطح میانی و فرامیانی مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه فردوسی مشهد به تعداد 90 نفر انتخاب شده‌اند. ارزیابی آماری آزمون‌های زبان‌آموزان نشان داده است که ویژگی‌های زبانی، موسیقایی و تصویری شاهنامه، تأثیر معناداری در افزایش نمرات خواندن و درک مطلب زبان‌آموزان داشته است. در این پژوهش با اساس قرار دادن شاهنامه، چهارچوب پیشنهادی برای سنجش سطح خوانایی براساس شاخص‌های کمی و کیفی، متن و مخاطب ارائه شده است».


در ادامة جلسه، داوران به ارزیابی رساله از منظر ساختار، منابع و راستی‌آزمایی نتایج پژوهش پرداختند. دانشجو به پرسش‌های داوران پاسخ داد و به تبیین اهداف و روش‌های خود در نگارش رساله پرداخت. جلسه با اعلام نمره و درجة بسیار خوب برای این رساله پایان یافت و صالحه غضنفری موفق به دریافت درجۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه فردوسی مشهد شد.

گزارش: سیده فاطمه سیدی فرخد